סתימות

סתימות

סתימות שיניים (לפעמים נקרא גם “שחזור”) היא פעולה אותה מבצע רופא שיניים על מנת למלא ולטפל ב”חורים” בשיניים.

מבנה השן

השן עצמה בנויה ממספר שכבות שונות:

  • שכבת האמייל- השכבה החיצונית והקשיחה של השן, מחלק זה מורכב כותרת השן (החלק החיצוני של השן).
  • שכבת הדנטין- שכבת ביניים העשייה מרקמה קשיחה העוטפת את מוך השן.
  • מוך השן- החלק הפנימי ביותר של השן. חלק זה עשיר בכלי דם ועצבים, והוא האחראי לתחושה בשן.

עששת וסתימות

עששת בשיניים היא אחת התופעות הרפואיות הנפוצות ביותר בעולם. הערכות הם שכ-90% מאוכלוסיית העולם סובלת מדרגה כזו או אחרת של עששת. העששת נגרמת כאשר חיידקים אוכלים את שאריות המזון בפה שלנו, הם מפרישים חומצה שפוגעת והורסת את שכבות השן. פגיעה זו בשיניים עלולה לגרום לחורי השיניים האופייניים.

גורמים רבים מעלים את הסיכוי להתפתחות העששת:

  • מיקום השן- השיניים האחוריות נתונות יותר לסיכון לפתח עששת. שיניים אלו פחות נגישות לצחוח שיניים איכותי וכן קשה יותר לנקותם בחוט דנטלי. כמו כן, לשיניים האחוריות חריצים רבים המעלים את הסיכוי למזון להיתקע ולחיידקים לצמוח.
  • מזונות מסוימים- חומר המזון העיקרי על החיידקים הגורמים לעששת הוא סוכר. לכן, מזונות עתירי סוכר מאפשר גדילה רבה יותר של חיידקים בחללי הפה והחניכיים. כמו כן, מזונות שיש להם נטייה להישאר הרבה זמן בפה (מזונות שנתקעים במרווחי השיניים או מזונות שנדבקים לשיניים) מעלים את כמות המזון לחיידקים.
  • האכלת תינוקות לפני השינה- כאשר מאכילים תינוקות צעירים לפני השינה בחלב, פורמולה, מיץ או נוזלים המכילים סוכר, משקאות אלו נמצאים הרבה זמן בחלל הפה של התינוק בזמן השינה. דבר זה עלול לזרז את גדילת החיידקים והעששת.

את העששת ניתן למנוע כמעט לחלוטין. היגיינת פה נכונה נועדה למנוע את התפתחות העששת. צחצוח שיניים תדיר ושימוש בחוט דנטלי מורידות המזון שנשאר על השיניים וביניהן. כמו כן שימוש בתכשירי פלואוריד ומשחות שיניים עם פלואוריד מונע את התפתחות העששת.
יש להקפיד ללכת לביקורים תקופתיים אצל רופא השיניים על מנת למנוע את התפתחות והתדרדרות העששת.

איך מתבצעת סתימה

במידה והעששת היא בחלקה החיצוני של השן, ניתן עוד לטפל באמצעות סתימות נקודתיות בשן. בשלב זה, בדרך כלל עוד לא כואבת השן. לכן חשוב להקפיד על ביקורים תקופתיים אצל רופאי השיניים, על מנת לטפל בעששת לפני שמחמירה. את האבחון לגבי הצורך בטיפול שורש עושה רופא השיניים, לרוב הוא נעזר בצילומים ובבדיקות נוספות על מנת להעריך את עומק חדירת הזיהום החיידקי. במידה והזיהום החיידקי מגיע עד לשכבת המוך של השן, יש צורך לבצע טיפול שורש.

הסתימה מתבצעת על ידי ניקוי העששת משכבות השן וסתימת החלל על ידי חומר מיוחד.

סוגי סתימות השיניים

ישנם מספר חומרים המשמים את רופאי השיניים לצורך ביצוע סתימות השיניים:

  • אמלגם (סתימות כסף) – האמלגם היא סגסוגת של מתכות שונות. האמלגם הוא חומר עמיד וחזק מאוד היכול לבצע את הסתימה למשך שנים רבות. אמלגם הוא כסוף ולכן משמש בעיקר לסתימות בשיניים האחוריות- שהן פחות בולטות לעין.
  • קומפוזיט (סתימות לבנות) – הקומפוזיט הוא שרף בצבע לבן המשמש את רופאי השיניים לסתימות רבות. הגוון הטבעי שלה הקומפוזיט מאפשר ביצוע סתימות אסתטיות יותר ולכן משמש למילוי סתימות בכל חלל הפה.
  • שחזורי יונומר הזכוכית – שחזורים אלו מתאימים למוקדי עששת צוואריים ומוקדי עששת בשיניים הטוחנות ,היתרון הגדול שלהם הנו שחרור פלואוריד שמסייע לשמור על בריאות השן.

או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​

דילוג לתוכן