טיפול שורש

טיפול שורש

השן נראית לנו כאיבר קשיח ועמיד מאוד, אך גם היא יכולה להיפגע ואף להזדהם. טיפול שורש נועד לנקות ולטפל בשכבות העמוקות והפנימיות של השן.

מבנה השן

השן עצמה בנוייה ממספר שכבות שונות:

  • שכבת האמייל- השכבה החיצונית והקשיחה של השן, מחלק זה מורכב כותרת השן (החלק החיצוני של השן).
  • שכבת הדנטין- שכבת ביניים העשויה מרקמה קשיחה העוטפת את מוך השן.
  • מוך השן- החלק הפנימי ביותר של השן. חלק זה עשיר בכלי דם ועצבים, והוא האחראי לתחושה בשן.

עששת וטיפול שורש

שמירה על היגיינת פה נאותה היא הכרחית לשמירה על שיניים בריאות. כאשר אנו לא מקפידים לצחצח שיניים באופן נכון ותדיר או שוכחים להשתמש בחוט דנטלי, נשארות שאריות מזון על פני השן והחניכיים. חיידקים הנמצאים בחלל הפה אוכלים את הסוכרים שנשארים מהמזון ומפרישים חומצות שהורסות את השכבות החיצוניות של השן ובכך גורמים לעששת. כמו כן, גם משקאות מתוקים עתירי סוכר מעלים את הסיכון לעששת.

מחלת העששת היא מחלה נפוצה מאוד ומעריכים שכ-90% מאוכלוסיית העולם לוקים בה, זאת למרות שהיא ניתנת למניעה כמעט לחלוטין. הפחתת צריכת סוכרים, שימוש במשחות שיניים ותכשירים עם פלואוריד, שמירה על היגיינת פה וביקורים תקופתיים אצל רופא השיניים- כולם מונעים את היווצרות העששת.

כאשר העששת היא בחלקה החיצוני של השן, ניתן עוד לטפל באמצעות סתימות נקודתיות בשן. בשלב זה, בדרך כלל עוד לא כואבת השן. לכן חשוב להקפיד על ביקורים תקופתיים אצל רופאי השיניים, על מנת לטפל בעששת לפני שמחמירה. את האבחון לגבי הצורך בטיפול שורש עושה רופא השיניים, לרוב הוא נעזר בצילומים ובבדיקות נוספות על מנת להעריך את עומק חדירת הזיהום החיידקי. במידה והזיהום החיידקי מגיע עד לשכבת המוך של השן, יש צורך לבצע טיפול שורש.

שלבי טיפול שורש

בטיפול שורש יש להגיע ולנקות את השכבה הפנימית ביותר של השן. על כן טיפול השורש כולל מספר שלבים.

  • שלב הראשון – לפני ביצוע טיפול השורש עצמו, רופא השיניים יבצע הרדמה מקומית של אזור השן על מנת למנוע כאבים במהלך הטיפול.
  • שלב שני – רופא השיניים “מכין” את השן לטיפול. רופא השיניים מנקה ומחטא באופן יסודי את סביבת השן, ואף מרכיב מכשור ייעודי למניעת חדירת רוק ונוזלים לחלל השן בזמן הטיפול.
  • שלב שלישי – רופא השיניים קודח וחודר את שכבות האמייל והדנטין על מנת להגיע לשכבת המוך המזוהמת.
  • שלב רביעי – רופא השיניים מוציא את רקמת המוך המזוהמת או המודלקת, ומוודא שהזיהום או הדלקת לא חדרו לשכבות נוספות או הגיעו לעצם.
  • שלב חמישי – רופא השיניים משתמש במכשור מתקדם ובתכשירים רפואיים אנטי-בקטריאליים על מנת לנקות את שורש השן משאריות של חיידקים או נגעים אחרים.
  • שלב שישי – רופא השיניים יבצע איטום של שורש השן על ידי חומר המגן וכן יכסה את האזור בסתימה זמנית.
  • שלב אחרון – מספר ימים לאחר הנחת הסתימה הזמנית, ולאחר החלמת השן. רופא השיניים יוציא את הסתימה הזמנית וימלא את החלל בסתימה קבועה או בבניית כתר לשן.

טיפולי שורש הם בעלי שיעורי הצלחה גבוהים מאוד (בין85% ל-95%). וכמובן שגם לאחר הטיפול יש להקפיד לשמור על היגיינת פה תקינה וביקורים תקופתיים אצל רופא השיניים.

או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​

דילוג לתוכן