צפו: טלי מץ יצאה לפגוש את המטופלים במרפאת ד"ר גבריאלוב
הילי, בת ה- 12 עברה טיפולי שיניים אצל ד”ר נטלי וסיפרה על החוויה: “אחרי פגישה או שתיים הפסקתי לפחד – הטיפול במרפאה באווירה רגועה, יש מוזיקה ושמים לי גז צחוק ואז אין כאבים!”
ד"ר גבריאלוב נטלי
רופאת שיניים לילדים ומנהלת המרפאה
רופאת שיניים לילדים
במרפאה שלנו אנחנו מכירים את החרדות של ההורים ובעיקר של ילדים בנוגע לטיפולי שיניים, ולכן אנו עושים הכל על מנת לייצר אווירה מרגיעה ונינוחה בזמן הטיפול. עקב כך, פיתחנו באופן ייחודי שיטת טיפול מרגיעה המזכירה ביקור ב”ספא”
ד”ר נטלי גבריאלוב, רופאת שיניים המבצעת טיפולי שיניים לילדים מספרת: “בכדי להקל על הפחד והחרדה במרפאה שלנו, אנחנו משתמשים בטיפול בגז צחוק שמפיג את המתח והחרדה, כמו כן יש לנו את הטלוויזיה בתקרת חדר הטיפול שבה אנחנו שמים לילדים סרט. כמו כן, לעיתים מכבים את האור ומשמיעים מוזיקה רגועה ובכך יוצרים אוירה של רוגע ושלווה”
טיפולי שיניים לילדים - אין ממה לפחד
אנחנו מכירים את החרדות של ההורים ובעיקר של ילדים בנוגע לטיפולי שיניים, ולכן במרפאה אנו עושים הכל על מנת לייצר אווירה מרגיעה ונינוחה בזמן הטיפול. עקב כך, פיתחנו באופן ייחודי שיטת טיפול מרגיעה המזכירה ביקור ב”ספא” במרפאתנו. שיטה ייחודית זו גורמת לילדים אצלנו להיות רגועים, שמחים ולא לפחד לחזור לטיפולים ובדיקות. כמו כן, אנחנו משתמשים בטיפולים שלנו בגז צחוק – על מנת שהטיפול יהיה מרגיע ונעים עד כמה שניתן.
סדציה לילדים
סדציה פירושה הרגעה או טשטוש בעזרת תרופות, לצורך ביצוע בדיקות רפואיות תוך הפחתת אי-נוחות, חרדה או כאב.
קיימים סוגים שונים של סדציה וטיפולי הרגעה או הרדמה שמשתמשים בהם בזמן טיפול בילדים. אנחנו עושים במרפאה שימוש בגז צחוק
גז צחוק לילדים
גז צחוק נועד להרגעה קלה של הילד. ילדים נושמים את הגז (תחמוצת החנקן Nitrous oxide) דרך מכשיר מיוחד המונח על אפם, הגז מטשטש אותם אך הם נותרים בהכרה ובתחושת ריחוף נעימה שלרוב גורמת להם לעבור את הטיפול כשהם רגועים יותר.
רפואת שיניים לילדים - מה השוני?
טיפולי שיניים לילדים שונים מאוד מאלו המתבצעים למבוגרים.
מבנה הפה שונה- ועודו מתפתח, השיניים עדיין צומחות והילדים עדיין לא סיגלו לעצמם הרגלי צחצוח והיגיינה מלאים. לכן את טיפולי השיניים לילדים מבצע רק רופא שיניים מומחה בתחום זה.
טיפולי שיניים כבר מהשלב הראשון
יש חשיבות גדולה להגיע לביקורים תקופתיים כבר מגיל צעיר. לפי האגודה האמריקאית לרפואת שיניים לילדים, ביקור ראשון אצל רופא השיניים מומלץ החל מבקיעת השן הראשונה של התינוק או עד גיל שנה (המוקדם מבניהם). בביקורים התקופתיים, רופא השיניים בודק התפתחות לא תקינה של השיניים או עששת בחניכיים אצל שיני הילד או התינוק. כמו כן, רופא השיניים מדריך את ההורים איך לשמור על היגיינת פה נכונה.
הדרכת הורים ושמירה על היגיינת הפה
חלק חשוב בשמירה על בריאות הפה והשיניים נעשה בבית, לכן רופאת השיניים אצלנו מדריכה בסבלנות ובבהירות את ההורים והילדים איך לשמור על פה בריא:
- צחצוח השיניים צריך להתבצע על ידי ההורה לבצע החל מבקיעת השן הראשונה. זאת בעזרת גזה לחה הכרוכה סביב אצבע ההורה.
- החל מגיל 3 יש להתחיל ללמד את הילד לצחצח שיניים לבדו. בשביל זה רצוי לצחצח את השיניים במקביל לילד כדי שילמד מאיתנו איך מצחצחים שיניים נכון ושיסגל הרגלים עצמאיים לשמירת היגיינת הפה.
- מגיל 7 ניתן כבר לאפשר לילד לצחצח שיניים לבדו.
- יש להקפיד להחליף מברשת שיניים כל 3 חודשים או כאשר סיבי מברשת השיניים נהרסים.
- יש להתחיל להשתמש בחוט דנטלי החל מהרגע ששתי שיניים סמוכות בוקעות זו לצד זו. תחילה ההורה הוא שיעביר את החוט הדנטלי בין השיניים, אך עם התבגרות הילד ניתן לשלבו ולבסוף להעביר את המושכות אליו.
צמיחת השיניים אצל ילדים
בקיעת השן הראשונה מתרחשת החל מגיל שלושה חודשים ועד גיל שנה. השן הראשונה שבוקעת היא לרוב שן מרכזית מהלסת התחתונה. תהליך בקיעת השיניים מסתיים ברובו עד גיל שלוש- אז יהיו לילד כ-20 “שיני חלב”. השיניים הבוגרות יחליפו את “שיני החלב” בהדרגה החל מגיל שש וסיום התהליך יהיה לרוב לפני גיל שתים עשרה.
טיפולי שיניים לילדים
טיפולי השינים העיקרים שמתבצעים בילדים כוללים:
- טיפולים משמרים – סתימות, טיפולי שורש, איטומי חריצים וחרירים, ניקוי אבנית
- טיפולים משקמים – כתרים טרומים לאחר טיפולי שורש הן בשיני חלב והן בשינים קבועות
- טיפולים אסתטיים – השלמות שינים לאחר חבלות וכן השלמות כתוצאה בחומר שן פגום והרס כותרתי נרחב.
- כירורגיה – עקירות שיניים (וכן שומרי מקום לאחר עקירה)
עששת ילדים (“עששת הבקבוק”)
עששת ילדים היא מחלה כרונית ונפוצה מאוד בקרב ילדים, התוקפת את השיניים סמוך לבקיעתן. חיידקים המצויים בפה והשיניים ניזונים משאריות האוכל ובעיקר משאריות סוכרים. עששת הילדים עלולה להסתבך ולגרום לנפיחויות בפה, ניידות השן, הפרשת מוגלה, זיהומים ברחבי הפה שעלולים לפגוע בהרגלי האכילה והתפתחות הילד.
הגורמים לעששת הם: האכלה ממושכת מבקבוק או מהנקה בשעות הלילה- כאשר ריכוז הרוק בפה נמוך, צחצוח שיניים לקוי והימצאות חיידקים בפה בשילוב עם סוכרים המצטברים על השיניים.
לכן יש חשיבות עליונה לשמור על בריאות הפה והשיניים של הילד על ידי שמירה על היגיינת פה קבועה וביקורים תקופתיים אצל רופא השיניים.